Slider 1: Različiti interesi, a snažna veza
Slider 2: Različiti interesi, a snažna veza

Blog

Različiti interesi, a snažna veza

Volonterska priča

Različiti interesi, a snažna veza

Antonija Kožo, dvadesetogodišnjakinja iz Širokog Brijega, studentica je računarstva na Sveučilištu u Mostaru, volonterka Centra za psihološku podršku Sensus, a već je zaplovila i u radne vode. Volontirati se odlučila kako bi svoje slobodno vrijeme iskoristila da nekome pomogne, stekne novo iskustvo i upozna nove ljude.

Njen četrnaestogodišnji mlađi brat je iz Sarajeva, ali trenutno živi u Mostaru. Hobiji su mu kuhanje i videoigrice, a najrađe sprema palačinke ili corndogs – želja mu je baviti se ugostiteljstvom.

Za vrijeme druženja često odu na ćevape u Mostaru, iako dječak tvrdi da su sarajevski ćevapi u Želji najbolji! Često prošetaju i po tržnom centru i, iako je Antonija u drugom gradu, nikada im nije bilo teško organizovati susret. Najljepša uspomena na zajednički provedeno vrijeme im je kada su išli na kuglanje.

U liftu su sreli nekog momka: „Ja sam inače više introvertna, ali on je dosta otvoreniji, u liftu je odmah započeo priču o svjetskom prvenstvu sa tim momkom. Ispostavilo se da on radi u kuglani“, podijelila je s nama Antonija. Na kraju su igrali svi zajedno.

„Antonija je igrala puno bolje od mene.“, kaže njen mlađi brat. No, kada se druže uz video igrice, tu dječak ima više znanja, budući da Antonija nije veliki fan, pa je stoga uči kako se igra. Ona njemu zauzvrat pokazuje znamenitosti u Mostaru i o njima govori. Međutim, budući da je iz Širokog Brijega, nije se uvijek tako dobro snalazila. Jedne je prilike okušala sreću i na druženje krenula gradskim autobusom – tek uz pomoć vozača i brošure koju joj je poklonio uspjela je naći pravu stanicu, ali sada se već uhodala.

Osim individualnih, vole i grupna druženja, a vrijeme provode i sa drugim parovima, sve prema dogovoru. Zajedno su, između ostalog, išli i na karting. Antonija je svog mlađeg brata upoznala i sa svojom mamom – ovo govori i više nego dovoljno o tome koliko su bliski i koliko jedno drugo cijene.

Tekst pripremile:
Amila ibrahimović, volonterka
Iman Muratović, asistentica za odnose s javnošću i fundraising
Fondacija za podršku i razvoj mentorstva Stariji brat, starija sestra