Slider 1: Ključni koraci prema održivosti
Slider 2: Ključni koraci prema održivosti
Slider 3: Ključni koraci prema održivosti
Slider 4: Ključni koraci prema održivosti
Slider 5: Ključni koraci prema održivosti
Slider 6: Ključni koraci prema održivosti

Blog

Ključni koraci prema održivosti

Vijesti

Ključni koraci prema održivosti

Fondacija za podršku i razvoj mentorskih programa Stariji brat, starija sestra održala je uspješan sastanak strateškog planiranja u Hotelu Saraj u Sarajevu, 19. i 20.6.2023. godine. Sastanku su prisustvovali članovi Upravnog Odbora, prijatelji Fondacije i stručnjaci s iskustvom u planiranju i vođenju drugih organizacija, kao i predstavnici partnerskih organizacija.

Strateško planiranje predstavlja ključnu komponentu za rast i razvoj organizacija, omogućavajući fokusiranje vizije i prioriteta za budući rad. Fondacija Stariji brat, starija sestra, kao donator i suradnik na implementaciji mentorskog programa, želi unaprijediti postojeći program i istovremeno otvoriti mogućnost za nove mentorske programe, prilagođavajući ih stanju potreba na terenu.

Na izdvojenoj konsultacijskoj sesiji strateškog planiranja, učesnici su raspravljali o prvom dijelu planiranja, te su pružili inpute i smjernice za održivost i razvojne komponente programa, u skladu s novim društvenim trendovima. Fondacija je prepoznala važnost partnerskih organizacija u procesu planiranja, s obzirom na njihovu sposobnost da donesu konkretna iskustva s terena i realno stanje ciljnih skupina.

Medina Gračić, koordinatorica programa Stariji brat, starija sestra u Udruženju Zemlja djece u BiH iz Tuzle, jedna od sudionica sastanka, izrazila je svoje mišljenje o važnosti strateškog planiranja: "Sastanak strateškog planiranja programa Stariji brat, starija sestra doprinio je razvoju novih i kvalitetnijih ideja koje će osigurati dugoročnu održivost programa. Smatram da Fondacija ima ogroman potencijal i jedinstvenu priliku da iskoristi svoj program na tržištu, te da proširi aktivnosti kroz implementaciju međunarodnih projekata i pružanje usluga široj populaciji. Također, pozivam vladajuće strukture da ulože u prioritete zajednice, a to su djeca i mladi, kroz podršku mentorskim programima. Na mladima ostaje budućnost, stoga je važno da ih zadržimo i podržimo nove generacije, stavljajući dijete na prvo mjesto."

Voditeljice sastanka su bile suradnice i dugogodišnje volonterke u programu Stariji brat, starija sestraAida Brdar i Andrea Mijatović, a evo kakve su Andrejine impresije o sastanku: "Rad s ljudima koji imaju neku vrstu unutarnje motivacije za rad na ovom programu, koji su trajno posvećeni programu, bio je zaista lijepo iskustvo. Naša zajednička želja je bila da cijeli program stvarno napreduje i da se održava na visokoj razini. Ovo strateško planiranje pokazalo je potencijal programa za daljnji razvoj i proširenje na druge oblasti. Mislim da bismo vrlo lako mogli implementirati program i ovakvu podršku u drugim sektorima, kao što su obrazovni i zdravstveni sistem."

Fondacija za podršku i razvoj mentorskih programa Stariji brat, starija sestra zahvaljuje svim sudionicima sastanka strateškog planiranja na njihovom dragocjenom doprinosu. Njihove povratne informacije, ideje i smjernice bit će temelj za daljnje unapređenje programa i ostvarenje ciljeva u sljedećih 5 godina.

Pripremila:

Ivana Radić, Izvršna direktorica

Fondacije za podršku i razvoj mentorskih programa

Stariji brat, starija sestra