Slider 1:
Slider 2:
Slider 3:
Slider 4:

Blog

Zajednička druženja puna radosti

Vijesti

Zajednička druženja puna radosti

Na šta vas asociraju: sreća, dječji osmijeh, podrška, ljubav, sigurna luka? Sve ovo ali i još puno toga krasi naše partnerske organizacije koje već dugi niz godina uspješno implementiraju program Stariji brat, starija sestra. Jedna od tih organizacija je i Centar za edukaciju mladih (CEM) iz Travnika, koji iz godine u godinu djeci i volonterima iz centralnog područja BiH pružaju kvalitetno znanje, vrijedne životne vještine i nezaboravne trenutke odrastanja. Upravo ovu vrhunsku ekipu imale smo priliku posjetiti početkom ove sedmice te i uživo vidjeti šta to sve oni rade i kako uživaju u zajedničkim druženjima.

Zahvaljujući koordinatorici Steli Dukić, asistentici Programa Ilhani Mujak te volonterima i volonterkama, vrhunski rezultati definitivno ne manjkaju. Zajedno sa timom iz Centra za socijalni rad, s kojim dugi niz godina uspješno surađuju, udruženi u misiji da svako dijete zaslužuje biti sretno i odrastati uz ljubav i pažnju, realizuju aktivnosti različitih sadržaja, kao što su: posjeta muzejima i bibliotekama, obilazak šuma te učenje o cvijeću i sadnja cvijeća, oslikavanje crteža na kamenu, učenje o ekologiji i očuvanju planete Zemlje, učenje o kulturi i stranim jezicima te mnoge druge aktivnosti. Pored činjenice da sve ovo mlađoj braći i sestrama uveliko pomaže da puni znanja i raznih vještina hrabro kroče životnim putevima, također i starija braća i sestre kroz ove aktivnosti imaju prilike usavršavati se i stvarati bolju verziju društva ali i sebe kao pojedinca.

Nakon upoznavanja sa djecom i volonterima, svi smo jedva čekali početi sa radionicom koju nam je pripremila gospođa Mirela Džinić, osnivačica brenda „Senses.ba“, dizajnerica i kreatorica zanimljivih komada odjeće namijenjenih djeci, koja nam je pokazala kako na kreativan način iskoristiti višak tkanine. Upravo zahvaljujući tim viškovima koje nam je Mirela donijela, uz njenu pomoć, izrađivali društvenu igru poznatu kao „iks-oks“. Prostor smo sve vrijeme ispunjavali smijehom, natjecateljskim duhom, zanimljivim temama i naravno, istinskom srećom što imamo priliku biti dio ove priče.

Uz želju za nastavkom ostvarivanja vrhunskih rezultata, još puno izmamljenih osmijeha i realizovanih aktivnosti, zahvaljujemo se ekipi iz CEM-a za druženje i radujemo se nastavku zajedničkog rada.

Amila Ibrahimović
Volonterka Fondacije za podršku i razvoj mentorskih programa
Stariji brat, starija sestra