Slider 1: “Početak je najvažniji dio posla.”
Slider 2: “Početak je najvažniji dio posla.”
Slider 3: “Početak je najvažniji dio posla.”
Slider 4: “Početak je najvažniji dio posla.”
Slider 5: “Početak je najvažniji dio posla.”

Blog

“Početak je najvažniji dio posla.”

Vijesti

“Početak je najvažniji dio posla.”


“Početak je najvažniji dio posla.” Platon

Prije samog početka aktuelnog programskog ciklusa, dobili smo upit od Udruženja CEZAR iz Srbca da bi oni voljeli pokušati implementirati program Stariji brat, starija sestra u svojoj zajednici. Dobili smo mnogo preporuka i oni za nas i mi za njih, te smo odlučili dati im priliku. Kroz online sastanke upoznali smo koordinatoricu Mariju Šnjegotu i suradnicu Tanju Šnjegotu, te socijalnu radnicu Suzanu Kovačević koje su ostavile dojam sposobnih mladih žena koje žele učniti nešto dobro za svoju zajednicu, za djecu i mlade posebno. Pružili smo im podršku pri edukaciji volonterki, ali i kasnije kroz sastanke i savjetovanja, te smo krajem mjeseca maja otišle u monitoring posjetu. Imale smo priliku prisustvovati savjetodavnom sastanku sa volonterkama gdje smo čule nevjerojatne priče svake od njih. Od starije sestre i mlađeg brata koji toliko liče u svemu, čak i fizički izgledaju kao pravi brat i sestra, do volonterki koje su pomogle svojim mlađim sestrama da se pripreme za malu maturu. Srbac je primjer male zajednice gdje je program Stariji brat, starija sestra vrlo prepoznat, te su tako dvije djevojčice dobile od kozmetičarke besplatno priliku da urede nokte i frizuru za malu maturu.

Rszgovarale smo sa osobljem Udruženja CEZAR o aktulnim dešavanjima i pošekoćama na koje su nailazile, a evo što nam je suradnica Maria izjavila nakon održane monitoring posjete:

Drago nam je što su nam u posjetu nakon nekoliko mjeseci opet došle Ivana i Nerma. Njihova povratna informacija o našem načinu rada nam mnogo znači. Takođe, od velikog značaja su nam i njihovi savjeti koje nam upućuju, jer ipak nam je ovo prva godina implementacije programa SBSS u našoj lokalnoj zajednici. Ono što je neizbježno u svakom projektu, a to su sitni problemčići na koje nailazimo u toku implementacije, a svi zajedno, kao tim, takođe uz Ivanu i Nermu, lako ih rješavamo.

Kao donatore, stvarno bi ih pohvalila, jer smatram da je svaki segment u ovom projektu dovoljno obuhvaćen finansijama i da ništa nije izostavljeno.

Kroz dosadašnje iskustvo sa novim organizacijama, možemo zaključiti da je svaki početak težak, ali kao što je i Platon rekao “Početak je najvažniji dio posla.”, kasnije sve nekako lakše ide.

Hvala mnogo Mariji i Tanji na gostoprimstvu i vjerujemo da će ovako dobar početak rezultirati dugogodišnjom suradnjom!

Ivana Radić,

Izvršna direktorica

Fondacije za podršku i razvoj mentorskih programa

Stariji brat, starija sestra