Header: Uspješno finaliziran projekat Mentorstvo i filantropija

Blog

Uspješno finaliziran projekat Mentorstvo i filantropija

Vijesti

Uspješno finaliziran projekat Mentorstvo i filantropija

Fondacija za podršku i razvoj mentorskih programa Stariji brat, starija sestra i njeno osoblje, vođeni su setom vrijednosti, od kojih neke podrazumijevaju razvoj stručno utemeljenih standardiziranih pristupa pri svakoj vrsti djelovanja, uz potpuno preuzimanje odgovornosti, te njegovanje javne i transparentne prezentacije djelovanja Fondacije i svih njenih programa i projekata.

U duhu pomenutih vrijednosti, proteklih pet mjeseci realizirali smo projekat Mentorstvo i filantropija, uz podršku USAID Snaga lokalnog, aktivnosti Naša zajednice je naša odgovornost, koja se provodi sa Fondacijom tuzlanske zajednice.

Sa željom da djelujemo odgovorno i transparentno, u ovom periodu radili smo na unapređenju vlastitog poslovanja.

Unaprijeđene su, uz pomoć eskternih saradnika, finansijsko-administrativne smjernice, što je rezultiralo boljom kontrolom troškova, efikasnijim procesima i transparentnijim poslovanjem. Ovo je uvelike doprinijelo optimizaciji operacija i boljoj usklađenosti između Fondacije i njenih partnerskih organizacije.

U nastojanju da partnerskim organizacijama olakšamo implementaciju Programa Stariji brat, starija sestra, posebnu smo pažnju posvetili i unaprjeđenju izvještajnih formi. Ove forme su sada strukturirane na način koji omogućava lakše praćenje ključnih pokazatelja aktivnosti Programa.

Jedan od najznačajnijih dijelova projekta bio je proces izrade Smjernica za odnose s javnošću za partnerske organizacije. Ove Smjernice su od suštinske važnosti za uspostavljanje unificiranog identiteta Programa u svim zajednicama u kojima se provodi.

Pripremljen je i Pravilnik o dodjeli grantova, koji jasno i detaljno opisuje kriterije za dodjelu grantova i osigurava transparentnost i pravednost u procesu dodjele sredstava partnerskim organizacijama.

Uz navedeno, projekat je obuhvatio izradu Akta o zaštiti žiga Programa Stariji brat, starija sestra. Na ovaj smo način zaštitili intelektualno vlasništvo i brend Programa, nakon gotovo dvadeset godina provedbe.

Zahvaljujući nesebičnoj podršci aktivnosti Naša zajednica je naša odgovornost, pripremili smo i Godišnji izvještaj za 2023. godinu, te unaprijedili web stranicu i učinili je dostupnijom široj javnosti.

Na koncu, možemo reći da je posljednjih pet mjeseci obilježeno zajedničkim radom i zalaganjem, te unapređenjem sistema informisanja javnosti o djelovanjima Fondacije. Iznimno smo zahvalni na podršci i radujemo se u budućnosti nastaviti raditi odgovorno i transparentno.