Slider 1:
Slider 2:
Slider 3:
Slider 4:
Slider 5:
Slider 6:
Slider 7:

Blog

Saradnjom i druženjem do uspjeha

Vijesti

Saradnjom i druženjem do uspjeha

Posjete organizacijama u Travniku i Sarajevu

Sedmicu smo počeli posjetom organizaciji Centar za edukaciju mladih Travnik, a za kraj iste, sa Udruženjem za prevenciju NARKO-NE iz Sarajeva, išli smo na Igman gdje smo zaokružili sedmicu velikim izletom. Na oba susreta, pored redovnih sastanaka sa lokalnim koordinatoricama, održali smo i dvije radionice sa djecom i volonterima* na temu Zahvalnost.

U posjeti Travniku, najprije smo imali sastanak sa koordinatoricama i saradnicima iz JU Centra za socijalni rad Travnik. Sa Centrom za edukaciju mladih Travnik imamo dugogodišnju suradnju, te je svaki naš susret pun novih iskustava koja rado dijelimo jedni sa drugima. Na sastanku smo razgovarali o dešavanjima, problemima, nedoumicama i mogućim riješenjima za iste.

Emir Adilović, socijalni pedagog u Centru za socijalni rad Travnik, osvrnuo se na program Stariji brat, starija sestra gdje posebno izdvaja jako dobru saradnju sa ustanovama u Travniku, ali isto tako i saradnju sa volonterima. Uključivanjem djece u program Stariji brat, starija sestra dolazimo do preventivnog rada i primjećujemo napredak kod djece. Djeca uključena u ovaj program znatno su uznapredovala, ne dolaze u sukob sa zakonom, redovno pohađaju nastavu, imaju dobro vladanje, te se kroz ove pokazatelje može vidjeti važnost ovog programa. Što se tiče suradnje sa Centrom za edukaciju mladih Travnik, ona će se sigurno nastaviti i iz godine u godinu je bolja i kvalitetnija. Program Starij brat, starija sestra predstavalja jedan od važnih segmenata za poboljšanje rada Centra za socijalni rad i iskreno govoreći jedan je od najvažniji.

Nakon formalnog dijela prilikom monitoring posjeta, družili smo se sa djecom i volonterima uz igru Čovječe, glupiraj se koja je bila prilagođena potrebama radionice i uzrastu djece. Igrica sadrži mnoga pitanja o zahvalnosti i bitnosti projekta što je bila prilika da se učesnici prisjete nekih svojih zajedničkih trenutaka sa druženja. Igranjem igrice potaknuli smo učesnike da razmisle, te da na drugom dijelu radionice kroz crteže prikažu jedno od svojih najdražih druženja.

Prilikom vođenja radionice, osvijestila sam koliko su djeci važna individualna druženja sa volonterima. Uputa je bila da djeca nacrtaju jedan najdraži izlazak sa svojim volonterom, međutim, djeca su bila u dilemi. Posmatrajući ih, shvatila sam da je djeci svaki izlazak bitan i poseban, te da im je jako teško bilo izdvojiti baš onaj jedan, onaj najdraži.

Priredila: Elmira Ramadani, asistentica Fondacije SBSS

*Fondacija Stariji brat, starija sestra promovira rodno korektan/senzitivan jezik. U tekstovima u kojima se koristi samo jedan rod, a iz konteksta je jasno da se odnosi na oba roda, razlog korištenja jednog roda je ustupak lakšoj čitljivosti teksta